Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Международна дейност

Наименование на проекта/ Номер на договор: Европейската нощ на учените, №: FP7-PEOPLE-2013-NIGHT-609736

Европейската нощ на учените е ежегодно събитие, което се провежда в един и същи ден в цяла Европа и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма Рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма "Хора".  В този ден университетите и научните институти отварят врати за гражданите, за да представят своите научни постижения и да покажат предизвикателните и любопитни страни от живота на учения. Основна цел е да се промени общественото мнение и нагласа към хората на науката, да се покаже скритата, забавна страна на учените.

През 2013-та проекта се провежда за девета поредна година в Европа и осма поредна година в 6 града у нас - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. На 27 септември Медицински университет – Варна е домакин на  Европейската нощ на учените за втори път. Събитието открива заместник-ректорът по кариерното развитие, научно-изследователска дейност и следдипломно обучение - проф. д-р Риналдо Шишков. В първата част студенти и преподаватели се изправят един срещу друг в проверка на техните знания по анатомия, физиология, химия и физика. Във втората част на събитието настоящите и бъдещи учени премерват сили в няколко спортно-музикални дисциплини, отправяйки посланието за важната роля на движението и спорта в ежедневието на всички вас – предпоставка за здрав ум и здраво тяло. В края на вечерта всички участници имат възможността да опитат от лечебния чай от българските билки бъз и камшик, който приготвиха преподаватели от Катедрата по биохимия, молекулярна медицина и нутригеномика. Според едно научно проучване, направено в катедрата, някои от българските билки притежават дори по-големи антиоксидантни свойства от познатите ни зелен чай и хънибуш. Връзката между здравето и храната е предмет на друг европейски научно-изследователски проект, в който участват учени от МУ – Варна.

Същевременно, обединявайки всички страни-членки в Европейския съюз в тази обща платформа за популяризиране на учените и тяхната работа, Медицински университет – Варна успява за втора поредна година да насочи общественото внимание към ролята на изследователите и науката в нашето ежедневие и да окуражи младите хора да поемат по пътя на научната кариера.