Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

За нас

Новини


Д-р Анастасия Головина — първата българска жена лекар

Д-р Анастасия Головина е родена е на 17 октомври 1850 г. в град Кишинев, Молдова, в семейството на калоферски изселници. Посвещава се на медицината и заминава да учи в Цюрих, Швейцария.

Виж повече
Екип от МУ-Варна участва в разработването на юбилейна книга „110 години курорт Св. Св. Константин и Елена"

Екип от Медицински университет – Варна в състав доц. Георги Маринов, доц. Емануела Мутафова, доц. Димитър Ставрев, доц. Илия Тодоров, доц. Гергана Ненова и Велина Марковска участва при разработване на съдържание за юбилейната книга „110 години курорт Св. Константин и Елена“.
В книгата се представя ролята на варненските лекари от началото на XX век за основаването на курорта и на най-големия детски санаториум на Балканите, за морелечението, слънцелечението, калолечението и гроздолечението, проследява се историята на водно-спасителното дело и възможностите за здравен туризъм днес. В книгата са публикувани и изследвания на Медицински университет – Варна за показателите на минералните води в курорта и тяхното влияние при различни заболявания.
Библиотеката представя експозиция от стари книги и учебници по медицина

Ако се питате какви са били учебниците по хирургия и книгите по медицина преди 100 и повече години, може да разгледате в библиотеката на университета експозицията от книги, дарени от бележити варненски лекари.

Участието на литовския учен д-р Йонас Басанович в живота на Варненското медицинско дружество

В ранния следосвобожденски период от развитието на българската наука са вписани имената на редица чуждестранни представители на различни клонове на науката – археолози, историци, хуманитаристи, лекари, които пребивават за определени периоди от време в България и допринасят за нейното научно и културно развитие.

Ролята на „Медицинско списание“ за утвърждаване на авторитета на Варненско медицинско дружество

Важна роля за утвърждаването на Варненско медицинско дружество и за издигането на авторитета му в цялата страна изиграва издавания от него печатен орган „Медицинско списание".

Приносът на д-р Ангел Пискюлиев за град Варна и Варненското медицинско дружество

Д-р Ангел Димитров Пискюлиев е вторият председател на Варненското медицинско дружество. Той е роден на 15 август 1845 г. в гр. Шумен.

Виж повече
Организационен живот на Варненско медицинско дружество и д-р Игнатиев като негов първи председател

В серия от новини и материали ще ви запознаем с подробности и биографични бележки относно членовете на първото избрано ръководство на Варненско медицинско дружество и неговия организационен живот.

Виж повече
Четвъртото издание на фестивала „Море и здраве“ премина с изключително успешно

На 18 май стартира четвъртото издание на ежегодно провеждания от МУ-Варна фестивал „Море и здраве“.

Виж повече
Изложба „Академично наследство“ бе открита в Библиотеката на МУ-Варна

На 17 май в библиотеката на МУ-Варна бе открита изложба „Академично наследство“. Тя представя колекция от архива на библиотеката на МУ-Варна. Експонатите, сред които има книги, учебници и пособия са дарения от варненски лекари, събирани дълги години. 
Четвърта литературна вечер събра медици и историци в библиотеката на МУ-Варна
„Погледът към миналото е начин да разбереш съвремието и да градиш бъдещето. Историята на човечеството може да се разглежда като стремеж към цивилизованост"- с тези думи проф. д-р Златислав Стоянов – декан на Факултета по медицина, откри снощи, 17 май, поредната литературна вечер „Под магическото перо на медиците" в Библиотеката на МУ-Варна.
Виж повече
Книгата „Етюди за здраве“ на доц. Петър Цонов бе представена на третата поетична вечер в МУ-Варна

В библиотеката на МУ-Варна се проведе третата поетична вечер, в която бе представена книгата „Етюди за здраве" на доц. Петър Цонов, преподавател по здравен мениджмънт в Нов български университет и създател на сп. „Социална медицина". 
Виж повече
Създаване на Варненско медицинско дружество

Във времето след Освобождението на България от турско робство в морската ни столица постепенно започват да се развиват множество сфери. Усеща се необходимостта от образовани хора, които да работят в името на благополучието на града. 

Вижте повече
Посланикът на Литва в България бе на посещение в Музея по история на медицината във Варна

По покана на МУ-Варна на 12 февруари посланикът на Република Литва за България и Румъния Негово Превъзходителство Арвидас Поцюс и съпругата му Немида посетиха Музея по история на медицината във Варна.