Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

За нас

Климат, море, здраве 2016


              Фестивал Климат, море и здраве – Варна 2016


 

         Фестивал "Климат, море и здраве" 2016

 

              Кулинарни страсти в Деня на морето

 

   За втора поредна година Медицински университет – Варна организира редица инициативи и събития, посветени на празника. През 2016 г. мероприятията, заложени в програмата на организаторите от Факултета по обществено здравеопазване, са избрани и отразени на електронната страница на Европейската комисия, Генерална дирекция „Морско дело и рибарство" като събитие на Европейския съюз.
   Програмата стартира на 19 май със студентска постерна сесия, разположена във фоайето и коридорите на 3 етаж на МУ-Варна. Осемнадесет са участниците, които представиха своите разработки на тема „Море и здраве".
Вторият ден от фестивала, фокусът на събитията бе провеждането на национална кръгла маса „Проблемите на практиката в подкрепа на обучението по морска медицина",  която се проведе на 20 май от 14:00 часа в зала 208  на МУ-Варна. Основните теми са „Превенция на бедствия  и тероризъм на море", „Здраве и безопасност при работа на море", „Климат и здраве" и „Епидемиология на заразните болести", а сред гостуващите участници са представители на Българския червен кръст, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров", БАН, РЗИ. Областна дирекция по безопасност на храните, СТМ Лукойл Нефтохим Бургас и др.     
   В същия ден се състоя демонстративно гмуркане с учебно-практически семинар по Морска медицина и Морска патофизиология за чуждестранни и български студенти на МУ-Варна. Фотографът Орлин Цанев се гмурна във водите на Черно море, а екип от Катедрата по физиология към МУ-Варна проведе открит урок, по време на който студентите бяха запознати с основните изисквания при извършване на водолазни дейности, бяха измерени основни физиологични показатели на дишане и сърдечно-съдова системи преди и след спускане и бяха демонстрирани основни елементи по спасяване на водолаз, изпаднал в аварийна ситуация.
   Забавленията в Медицински университет – Варна не спират дори и когато сесията чука на вратата! Стимулирани от все по-топлото време, преподаватели и студенти от различни страни се събраха на Морска гара - Варна, където представиха кулинарните си умения  в една от най-трудоемките дисциплини – морската кухня.
Много настроение и изненади очакваха гостите и на кулинарната вечер под надслов „Морските дарове – дар за здравето", част от програмата на фестивала „Климат, море и здраве", където студенти на МУ- Варна презентираха приготвени от тях ястия, представящи спецификите на морската кухня по света. Те впечатлиха с кулинарните си умения шеф Петров.
   Кулинарната фиеста протече под надслов „Рибата на Шрьодингер", като близо 50-те студенти - готвачи от българоезичната и англоезичната форма на обучение премериха сили, комбинирайки морски продукти, които им бяха разкрити непосредствено преди мероприятието.  Лаврак, ципура и кралски скариди – това бяха само малка част от деликатесите, които вдъхновиха участниците в приготвянето на виртуозните произведения.
   Журито, съставено от преподаватели, студенти и главния готвач на верига морски ресторанти „Captain Cook" – шеф Петров, който пристигна специално за събитието от София, оценяваше гозбите под строг контрол и многослойна оценъчна система, но накрая заключи, че ястията на студентите са надминали и най-смелите им очаквания и че всички заслужават да получат награди. Самият шеф Петров бе изключително впечатлен от креативността и баланса на ястията и дори помоли за няколко от рецептите на участниците. Събитието се проведе с голяма доза хумор и емоция, а накрая цялата публика получи възможността да се наслади на вкусните ястия на участниците.