Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

В МУ-Варна бе открита първата по рода си „Ескулап академия по здравни грижи“

На 10 май в Медицинския колеж на МУ-Варна бе официално открита първата по рода си „Ескулап академия по здравни грижи“.
Академията, организирана към учебната база на Катедра „Здравни грижи“ към Факултет по обществено здравеопазване, е платформа за интердисциплинарна комуникация и диалог в различни области на медицината. Тя е отговор на растящата нужда от продължаващо обучение на медицинските специалисти, както и място за обмяна на знания, научни изследвания и практики. Ескулап академията ще повишава информираността на медицинските специалисти и ще предоставя знания на високо ниво с най-добрите съвременни средства, с което ще отговори на безкомпромисното качество в обучението, провеждано в МУ-Варна.


„Заявеното през 2016 г. желание за сътрудничество с МУ-Варна от страна на Б Браун Медикал – за съвместна дейност, насочена към повишаване на професионализма в здравните грижи, вече е факт!“ – с тези думи откри събитието ръководителят на Катедра „Здравни грижи“ доц. Силвия Борисова.
В поздравителен адрес към присъстващите ректорът на университета проф. д-р Красимир Иванов се обърна с думите: „Пожелавам на всички колеги и участници здраве и успехи в новото начинание. Нека тази Академия се превърне в поле за изява на нови идеи за научни изследвания и качествено обучение.“


Лентата на Академията бе прерязана от декана на Факултета по обществено здравеопазване доц. Емануела Мутафова и управляващия директор на Б Браун Медикал д-р Хорст Щюер.
 „Университетът инвестира в едно дългосрочно, надявам се, и много ефективно партньорство за продължаващо обучение на здравите кадри, на медиците, което е абсолютно необходимо в динамичното време, в което се развива и медицинската наука, и медицинската практика“ – сподели пред присъстващите доц. Мутафова.
„МУ-Варна е университет, който се интересува от иновации и е отворен към провеждането на нови инициативи. Мотото на Академията е „Сподели знанието“, което означава, че тук ще работят само най-големите специалисти в световен мащаб, които ще се грижат за обучението на студентите“ – каза пред университетската телевизия д-р Щюер.


Официални гости на събитието бяха доц. Антоанета Цветкова - председател на Комисията по здравеопазване към Общински съвет - Варна, г-жа Дарина Йорданова - управител отдели болнично и извънболнично лечение, г-жа Даниела Гидикова- финансов мениджър на Б Браун Медикал, г-н Летин Гетов - управител отдел Ескулап, г-жа Райна Бояджиева - председател на РК на БАПЗГ в гр. Варна, както и ръководители по здравни грижи на УМБАЛ „Св. Марина“, на МБАЛ-Варна към ВМА, на МБАЛ „Св. Анна“ и на СБ по акушерство и гинекология „Проф. д-р Димитър Стаматов“ - Варна.