Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми предлага интересни изненади за своите посетители

В периода 12-15 октомври 2017 г. във Варна ще се проведе XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Форумът ще събере представители на 14 държави. Организатори са МУ-Варна и Националният съвет на БЧК.

На проведената пресконференция вчера организаторите разкриха интересни подробности около мероприятието. Основната тема на 17-то издание е „Агресия-хуманизъм-кино“. Световното събитие за кино и наука се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова. За участие във фестивала са селектирани 201 филма от общо 1900 кандидатствали от  100 страни. Те са в категории здравни, документални и игрални филми и ще бъдат оценявани от 5-членно жури. 27 души от чужбина - режисьори, продуценти и представители на Червения кръст, ще бъдат гости на фестивала. Над 60 са българските актьори, режисьори, които ще присъстват.Нов елемент във фестивала тази година е инициативата „Дари кръв - вземи билет“, която цели да мотивира младите хора да станат доброволни кръводарители и да повиши информираността им по темата.

Сред изненадите на организаторите е и среща с част от творческия екип на популярния сериал на медицинска тематика „Откраднат живот“. Тя ще се състои на 12 октомври от 17:00 ч. в Пленарна зала на Община Варна с вход свободен.

По традиция от 10 до 15 октомври ще се проведе и Академията по документално кино. Лектори на участниците ще бъдат трима преподаватели от НАТФИЗ. Специална секция „Ретро ателие“ ще бъде ръководена от Грант Мичел - директор на дирекция „Библиотека и архив“ в Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. За участниците са подготвени и обучение по оказване на първа помощ, състезания на екипи, психосоциална подкрепа, обучение по отношение на кино, изкуство и други. МУ-Варна инициира кръг от дискусии и прожекции по актуални здравни теми. Сред лекторите са вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова, Тома Томов, Емил Спахийски, Валери Найденов, Михаил Вешим и други.

Тазгодишното издание на фестивала разширява своя обхват - прожекциите ще бъдат освен в зала „Пленарна“ на Община Варна и в МУ-Варна, така и в Социалната чайна и в „Златна Варна“. До С.О.К. „Камчия“ ще има организиран транспорт, който ще потегля всеки ден от ул. „Антим“ 1.