Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

В МУ-Варна бе открито III Варненско лятно училище „Въведение в спешната помощ“

На 8 юли (понеделник) в МУ-Варна стартира Варненското лятно училище „Въведение в спешната помощ“. Безплатната инициатива, организирана от университета под егидата на ректора проф. д-р Красимир Иванов, се провежда за трета поредна година и е ориентирана към студенти по медицина от пети курс и стажант-лекари.

По време на курса участниците ще придобият умения за работа в животозастрашаващи ситуации. Програмата е разделена на теоретична и практическа част. Обучението ще се проведе в симулационния център и спешните отделения на Университетската болница „Св. Марина“, в Центъра за спешна медицинска помощ и в Спешното отделение на МБАЛ „Св. Анна“ – Варна. Курсът ще продължи до 19 юли включително, а всички студенти ще получат сертификати за участие.
 
Събитието откри председателят на организационния комитет на лятното училище проф. Лора Георгиева от Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването, която пожела на участниците да бъдат не само лекари по диплома, но и по призвание.Участниците и организаторите на събитието поздрави лично ректорът на университета проф. д-р Красимир Иванов. Проф. Иванов обърна внимание на това, че спешната медицина по своята същност е клинична специалност, която медиците трябва да упражняват в модерни специализирани спешни центрове.

Сред гостите на събитието бе и зам.-кметът на град Варна Коста Базитов, който отбеляза, че съвременното общество не може без лекарската помощ. Той каза още, че в лекарската професията трябва да се върви с малки крачки, стъпка по стъпка, следвайки напътствията на опитните преподаватели. В подкрепа на думите на проф. Иванов, г-н Базитов направи заключение, че спешната помощ у нас не е на нужното ниво, но затова обществото разчита именно на младите лекари, които през следващите няколко дена ще преминат през обучението.

Председателят на Националното сдружение на лекарите от спешната помощ д-р Десислава Кателиева, един от основните лектори в лятното училище, разказа накратко своя професионален път в медицината, свързан неотлъчно с Медицински университет – Варна и спешните отделения във варненските болници, като увери младите лекари, че са направили най-добрия избор, избирайки да се обучават именно във варненския медицински университет. В знак на благодарност за провеждането на инициативата за трета поредна година д-р Кателиева подари на ректора на МУ-Варна часовник, символ на ценното време, което спешните медици следят в своята практика.

„Най-ценното нещо е животът! Пазете го!“ – с тези думи на проф. Георгиева приключи официалната част от откриване на третото Варненско лятно училище „Въведение в спешната помощ“, след което започна обучителният модул.
 
                                                                                                                                                                                          Д. Велчева
_________________________________________________________________________________________________