Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Отборът на МУ-Варна завърши първи в категория „Ветроходство“ на 11-та регата по морски многобой

В периода 12-14 май 2017 г. се проведе 11-та регата по морски многобой за Купата на Началника на ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров" и Кмета на град Варна.

След отправена лична покана от организаторите за първи път участие в състезанието взе и отборът по ветроходство на МУ-Варна, представен от български и чуждестранни студенти, преподаватели и служители. Отборът се класира на първо място в дисциплина „Ветроходство", проведена в клас Ял-6, след като спечели две 1-ви и едно 2-ро място на проведените гонки.

Проведената регата е първи кръг от държавното първенство по морски многобой и се проведе в акваторията на Варненското езеро и плажа на кв. Аспарухово. Организатори на проявата са Университетски войскови спортен клуб ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", Дирекция „Спорт" – Община Варна, със съдействието на СК „Черно море – Бриз". Регатата е под патронажа на Началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" – флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, и кмета на гр. Варна г-н Иван Портних.

Заместник-началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" – капитан първи ранг Светослав Димитранов, поздрави екипажите участници в състезанието по морски многобой и даде начало на състезанията по гребане, ветроходство, теглене на въже, хвърляне на хвъргало и морски възли. За участие в 11-та поред надпревара се регистрираха 11 екипажа с общо 121 състезатели.

По-късно през деня, на 13 май, по време на регулярните тренировки на отбора по ветроходство на МУ-Варна курсистите извършиха и първата си спасителна акция.

След като забелязва бедстваща лодка на Централен градски плаж във Варна, треньорът на отбора Явор Колев мобилизира екипажа на ветроходната лодка „Хигия" и организира спасителна операция. С помощта на въже те изтеглят заседналата в плитчините килова яхта, отвеждайки плавателния съд в безопасни води. След преодоляването на препятствията аварийната ситуация е овладяна и завършва с успешен край.


Вече няколко години МУ-Варна гради академични традиции във ветроходния спорт и с всяко изминало състезание завоюва нови успехи. През следващите седмици предстои подготовката на отбора за участие в регатата „Варна Ченъл Къп“ 2017, като амбициите са класиране отново на призови позиции.