Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Четвърта литературна вечер „Под магическото перо на медиците“

17 Май 201817:30На 17 май 2018 г. от 17.30 часа в Библиотеката на Медицински университет – Варна ще се проведе четвърта литературна вечер от поредицата „Под магическото перо на медиците". 

Различното този път е представянето на връзката между медицина и история, а темата е „Късно енеолитна култура Варна - зараждане на Европейската цивилизация. Духовността, като съставна част на цивилизацията – реалности и митове". Доц. Георги Маринов, и гл. ас. Владимир Славчев, д-р по археология, от Археологически музей Варна, ще представят документи и публикации, свързани с проучванията на Варненския халколитен некропол (Некропол Варна 1) и Ранно-халколитните гробове до  Варна (Некропол Варна 2). Специалисти от Медицински университет - Варна осъществяват важна част от проучванията на некропола.

Книгата „Варна - праисторически център на металообработката" с автори Руси Русев, Владимир Славчев, Георги Маринов, Йордан Бояджиев, също ще е част от презентацията и дискусията.

Доц. д-р Димитър Георгиев Ставрев ще представи литературното творчество на

д-р  Стойко Юрданов – поборник, военен медик, просветител, един от създателите на Фелдшерското училище във Варна и сред основателите и редактор на първото Медицинско списание на Варненското медицинско дружество.

В Библиотеката на МУ-Варна е организирана и специална експозиция от стари книги и дарения, както и гостуваща сбирка с документи и архивни издания от Музея по история на медицината.