Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

МУ-Варна спечели награда за „Най-много цитирания на научните публикации”

На официална церемония, провела се на 11 февруари в София бяха връчени ежегодните награди на вестник „24 часа" за най-добрите университети в страната според техния рейтинг. Събитието откри министърът на образованието г-н Красимир Вълчев.

За втора поредна година Медицински университет- Варна получи специална награда за „Най-много цитирания на научните публикации в професионални направления „Медицина" и „Обществено здраве". През 2016 г. университетът също печели първо място в професионално направление „Обществено здраве", а през 2017 г. в направление „Медицина".


Наградата от името на университета получи ръководителят на Научноизследователския институт към МУ-Варна проф. д-р Антон Тончев. Той сподели пред аудиторията:

 „Ценим високо това отличие и си пожелавам оттук нататък да получаваме все повече цитирания и от бизнеса чрез иновациите, които университетите създават."

Отличието е от изключителна важност за изпълнението на националната стратегия за научноизследователска работа в Република България 2017-2030. Това е вярната посока на развитие на един модерен, високотехнологичен университет, който работи, за да бъде разпознаваем и равноправен партньор на международния образователен и научен пазар.

Първият рейтинг на висшите училища на „24 часа" е направен през 2004 г., а първият официален, част от който е и Министерство на образованието и науката и консорциума, който изготвя рейтингите- през 2011 г. Рейтинговата система сравнява цялостното представяне на университетите по различни критерии, както и по професионални направления.

Вероника Стоянова