Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Семинар и лекция на проф. д-р Марко Турина в МУ-Варна на тема: „Бъдещо развитие на сърдечната хирургия“

26 Април 2017
-
30 Април 2017​Проф. д-р Марко Турина ще изнесе лекция и ще проведе семинар в МУ-Варна пред лекари и студенти. Лекцията ще е на тема: „Бъдещо развитие на сърдечната хирургия“ ("Future development of cardiac surgery"). Проф. Турина пристига по покана на Медицинския Университет и на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“. 

Семинарът е насочен към лекари от Клиниката по кардиохирургия, студенти, участващи в Кръжока по кардиохирургия, както и към други докторанти и специализанти от МУ-Варна и УМБАЛ "Св.Марина" с интереси по темата. Семинарът ще включва серия от разговори и практически упражнения, целящи да обучат младите учени как се представят резюмета и ръкописи в международни списания и как се представя изследователска работа на научни срещи. Лекцията и семинарът ще бъдат на английски език. 

Проф. д-р Марко Турина е хърватски кардиохирург, директор на Клиниката по сърдечно-съдови заболявания на Университетската болница в Цюрих, Швейцария. Той е сред първите лекари, които работят с вродени дефекти на сърцето и първият лекар в света, вградил изкуствено сърце извън стената на гръдния кош. Той е сред основателите на най-престижната организация в областта - Европейската асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия (EACTS - European Association for Thoracic and Cardio-vascular Surgery) и неин президент на в периода 2001-2002 г., в която членуват 4 лекари от Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“.

Вижте програмата тук