Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

МУ-Варна - домакин на симпозиум за редки генетични болести

Във връзка със Световния ден на редките болести и Международния ден на болестта на Помпе Мeдицински университет - Варна и Университетската болница „Св. Марина" във Варна организират симпозиум на тема: „Редки генетични болести. Болести на лизозомното натрупване". Поканени да участват са над 100 специалисти педиатри от Варна и страната. Целта на събитието, което ще се състои на 26 март от 19:00 ч. във Втора аудитория на МУ-Варна, е да обърне вниманието на специалистите към симптоматиката на някои редки заболявания, за да може те да бъдат диагностицирани навреме и да получат необходимото лечение във възможно най-ранен етап.

Лектори на симпозиума ще бъдат проф. д-р Ара Капрелян - началник на Първа клиника по нервни болести към УМБАЛ „Св. Марина", който ще засегне проблема с предизвикателствата при диагностицирането на болестта на Помпе. Доц. д-р Миглена Георгиева, ръководител на Втора детска клиника, ще разгледа болестта на Помпе в детска възраст. За болестта на Гоше ще говори ръководителят на Специализираната детска клиника по клинична хематология и онкология и ръководител на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика при МУ-Варна - доц. д-р Валерия Калева.

Поканени да участват в събитието са и всички студенти с интереси в областта на редките заболявания.

По повод на Международния ден на болестта на Помпе (15 април) в периода от 9 март до 20 април в Първа неврологична клиника на Университетската болница се организират безплатни прегледи за пациенти с неизяснени мускулни заболявания. Прегледите ще се извършват от проф. д-р Ара Капрелян, д.м., началник на клиниката.

 

​