Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Кампания „Малките неща имат голямо значение“ в подкрепа на хората с ревматични заболявания стартира днес във Варна

2-ри февруари - Световен ден за борба с ревматоидния артрит

По повод Световния ден за борба с ревматоидния артрит днес в заседателната зала на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна бе обявено началото на кампанията „Малките неща имат голямо значение". Инициативата е на „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит" и „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България" и се осъществява в партньорство с Медицински университет – Варна, УМБАЛ „Св. Марина" – Варна и Община Варна. Инициативата цели да информира обществото за сериозността на ревматичните заболявания и важността на ранната диагностика.

Началото на кампанията във Варна бе дадено с пресконференция, на която присъстваха д-р Ваньо Шарков - зам.-министър на здравеопазването, проф. д-р Радослав Радев - декан на Факултета по медицина в МУ-Варна и председател на Български лекарски съюз - Варна, доц. д-р Владимир Кадинов - началник на Клиниката по ревматология в УМБАЛ „Света Марина" – Варна, д-р Светла Станева - директор на РЗИ-Варна, г-жа Роза Чеглайска - председател на „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит", и г-н Тодор Райков - регионален мениджър на асоциацията.

Пресконференцията бе открита от проф. д-р Радослав Радев, който обърна внимание на факта, че „малките неща имат голямо значение". Проф. Радев се обърна към присъстващите с думите: „Забързани в ежедневието си, ние не обръщаме внимание на дребните неща. Целта на тази кампания, целта на асоциацията, целта на университета, на университетската болница и на Министерство на здравеопазването е точно тази, да се покаже, че това заболяване не е малко нещо, че е сериозно, води до инвалидизиране,  страдание и до нарушаване на нормалния жизнен цикъл на всеки пациент."

„Аз смятам, че на днешния ден не е най-важно да отчитаме дейност. Идеята на кампанията е много по-голяма от това, просто да кажем, че хората имат проблем в ежедневието си, тя ни кара да се обърнем към човещината в себе си, да забележим какво се случва с хората, страдащи от ревматични заболявания, да бъдем по-толерантни. Аз заявявам готовността на Министерство на здравеопазването да работи ръка за ръка с пациентските организации в името на по-добрия живот на хората със заболяването", заяви д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването.

Според доц. д-р Владимир Кадинов – началник на Клиниката по ревматология в УМБАЛ „Света Марина" – е „престъпно в 21 век, когато има вече налично иновативно лечение за ревматоиден артрит, болните да достигат до инвалидизация и да търпят непрестанни болки. Хване ли се навреме заболяването, прогнозата е доста оптимистична. Днес има много модерни и адекватни лекарства, с чиято помощ болестта се поставя под контрол и настъпва ремисия. Има много хора с ревматоиден артрит, които живеят с подути пръсти, постоянни болки и смятат, че това е от възрастта. Всъщност, ревматоидният артрит засяга хора в активна възраст, от него страдат предимно жени на възраст между 35 и 55 години. Хората търпят болката, обикалят по различни специалисти, преди да попаднат при ревматолог, за да им се постави правилната диагноза. „

„Едва ли много от нас се замислят какво означава да не можеш да завържеш маратонките си, защото гръбнакът ти е скован от болест на Бехтерев или пък какво е за една жена никога повече да не може да носи обувки на висок ток. Какво е да не можеш повече да се храниш с лъжица, защото ставите ти са изкривени. Всички тези усещания са част от живота на хората с ревматични заболявания. На болните бих казала, че колкото по-добре са запознати с артрита и колкото по-позитивна нагласа имат, толкова по успешно ще се борят с него" – сподели Роза Чеглайска, председател на „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит".

Ревматоидният артрит е автоимуннo заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. У нас 60 000 страдат от тази болест. Засегнатите изпитват ставни болки, скованост и подуване, като понякога се стига и до трайни ставни увреждания и инвалидизация.

С цел да провокират общественото внимание и да покажат реалната тежест на артритните заболявания, организаторите поставиха във Варна скулптури, представляващи 3 гигантски предмета от ежедневието – лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка. Те символизират дейности, които са непосилни за хората с ревматични заболявания. Скулптурата на лъжицата се намира в Морската градина, тази на обувката – в УМБАЛ „Св. Марина", а тази на връзките за обувки е в двора на  Медицинския университет. Скулптурите ще останат изложени в продължение на един месец, за да могат повече хора да ги видят и да се включат в кампанията, която паралелно ще тече и във фейсбук на страницата facebook.com/Hug.with.soul


В рамките на кампанията за борба с ревматоидния артрит Клиниката по ревматология в УМБАЛ „Света Марина" – Варна ще отвори вратите си за безплатни прегледи на пациенти с ревматоидни заболявания.

Всички пациенти, желаещи да бъдат прегледани безплатно от специалист, ще могат да направят това на 5 февруари 2015 г. между 8:00 и 16:00 ч. на ет.7 в кабинет 703. Специалистите от клиниката ще преглеждат по следния график:

  • д-р Силвия Куцарова - от 08:00 до 10:00 ч.,
  • доц. Владимир Кадинов - от 10:00 до 12:00 ч.,
  • д-р Снежанка Горева - от 12:00 до 14:00 ч.,
  • д-р Светослав Димитров - от 14:00 до 16:00 ч.
Предварителното записване за преглед при избрания от Вас специалист ще се извършва от техническия секретар на клиниката на телефон: 052/978310.

Желателно е пациентите да носят всички медицински документи, свързани с тяхното заболяване. За допълнителни въпроси можете да се обръщате на тел. 052/978278 към д-р Силвия Куцарова.


Ревматичните заболявания представляват широка гама от ставни и извънставни заболявания. Основна сред тях е групата на възпалителните ставни заболявания, от които най-често срещани са ревматоидният артрит (РА), псориатичният артрит (ПсА) и анкилозиращият спондилит, по-известен у нас като болест на Бехтерев. Тези заболявания имат голямо социално значение, защото засягат хора в активна възраст, имат широко разпространение, влошават сериозно качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация. Общото при тях е автоимунната им генеза - имунната система "обърква" собствените тъкани с чужди и предприема атака срещу тях. Причината за тяхното развитие е неизвестна, поради което засега те не могат да се излекуват окончателно. Ревматоидният артрит, псориатичният артрит и болестта на Бехтерев са заболявания, при които освен ставните прояви може да има и системни прояви – засягане на очите, кожата, белия дроб, сърцето, съдовете, бъбреците. По неофициални данни в България има около 60 000 болни от РА, около 30-40 хил. са с ПсА и около 20 хил. с болест на Бехтерев.