Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Дете, родено с множество увреждания, бе спасено в Университетската болница „Св. Марина“

Лекарите от първа детска клиника на Университетската болница „Св. Марина" във Варна спасиха дете, родено с множество увреждания. След поредица извършени неврохирургични операции и продължително лечение 7-месечната Сабрие бе изписана от лечебното заведение, в което медиците са се борили за живота й месеци наред.

Бебето се ражда на 8 ноември 2014 г. в Шумен и тежи само 1 кг и 800 гр, разказва майката Елмаз Фахрединова. Лекарите откриват вродено увреждане и детето е транспортирано във Варна. Първата операция прави д-р Румен Христов в МБАЛ „Св. Анна", след което детето е прието в Университетската болница на механична вентилация, с опериран хранопровод и поставена назогастреална сонда. Следват две операции, извършени от д-р Деян Ханджиев в УМБАЛ „Св. Марина". Заради хидроцефалия в главата на бебето са поставени клапи.

Трудно е да се опише чувството да оперираш бебе на броени дни, разказаха лекарите. В тази възраст и на тези килограми операциите са по-сложни и от ремонта на най-финия часовников механизъм.

През дългите месеци на лечение и борба за живота си малката Сиси се привързва към лицата и гласовете на медиците в Първа детска клиника с ДОИЛНН, където прекарва живота си до момента и става любимка на всички.

Лекарите са убедени, че тя има всички шансове да израсне без проблеми във физическото си развитие. На 150 км от Варна в село Тодор Икономово предстои да направи първите си стъпки.

В Университетската болница „Света Марина" във Варна постъпват най-тежките случаи от цяла Североизточна България, лекуват се недоносени бебета, деца, родени с малформации, деца с тежка дихателна и сърдечна недостатъчност, деца, които се нуждаят от интензивни грижи след хирургични интервенции. Само за миналата година през Първа детска клиника с ДОИЛНН в УМБАЛ „Св. Марина" са преминали 6 хиляди малки пациенти.

Виж репортаж.