Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Днес е последният ден от тридневната кампания „Болница за плюшени мечета”

​За поредна година Асоциацията на студентите по медицина във Варна и Пациентската организация на хората с редки болести във Варна, в партньорство със Студентски съвет към МУ-Варна, Асоциациите на студентите по формация и на студентите по дентална медицина, заедно с Катедрата по педиатрия към Университетската болница "Света Марина" - Варна, организират кампанията Болнца за плюшени мечета (Teddy bear hospital). 

Болница за плюшени мечета е международен проект, харесван от децата в цял свят. Кампанията цели да представи на децата работата на лекаря, фармацевта и стоматолога по най-достъпния и занимателен за тях начин и да им помогне да преодолеят страховете си от манипулации и бели престилки. Пациенти са плюшените играчки на децата, а „мечешки доктори" са студентите по медицина от варненския Медицински университет. Под формата на игра децата научават повече за хигиената, здравословното хранене и за това какво се случва в една болница. Те общуват с младите лекари по приятелски и спокоен начин.

На 22 и 23 февруари, съответно в Grand Mall и Катедрата по педиатрия в УМБАЛ „Света Марина", се състояха първите два дни от кампанията. Докато разказваха за болестите на своите плюшени играчки, децата получаваха нови знания и умения. В болницата за плюшени мечета имаше регистратура, аптека, кабинети по УНГ, общопрактикуващи лекари, невролози, хирургична зала,  рентгенология, стоматологичен кабинет и много други. В чакалните ги очакваха интересни и занимателни игри, а рецептите в болничната аптека бяха за бонбони.

Днес, 25 февруари, ще се състои последната инициатива от тридневната кампания. От 18:30 ч. във Втора аудитория на МУ-Варна доц. д-р Близнакова ще изнесе заключителна лекция на тема: Температурата в детска възраст – приятел или враг.