Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Студенти и преподаватели от МУ – Варна се запознаха с ресурсите на Алекандър Стрийт Прес

Видео със синхронизиран текст е само едно от предимствата

Семинар – обучение за работа с бази данни на Алекандър Стрийт Прес се проведе в Библиотеката на МУ-Варна. Само за месец - от началото на пробния свободен достъп досега, е имало над 1200 потребления на продуктите (изцяло или частично изгледани видео материали), сподели Красимира Ангелова, представител на издателството.
Ресурсите на Алекандър Стрийт Прес са практично ориентирани и изключително потребителски улеснени не само за академична и практическа подготовка, но и от гледна точка на езиково обучение. Теорията е визуализирана чрез микс-медиа: всяко видео е със синхронизиран текст, като текстът може да бъде свален и отделно. Това се оказва особено търсено и полезно при обучението на медицински сестри, например.

Най-ползвани от потребителите на МУ-Варна за пробния период са били Dental Education in Video, Rehabilitation Therapy, Medical Imaging in Video и Nursing Education in Video.

Базите са изключително гъвкави за ползване: всеки видео материал може да бъде свален, разделен на сегменти и допълнен с анотации от съответните преподаватели; налична е опцията 'Send to Mobile', чрез която всеки видео файл може да бъде изпратен на личен телефон, таблет, лаптоп и др. за следващите 48 часа; могат да бъдат създавани плей-листи от избрани видеа, които да се допълват и с външен материал.

Участие в семинара и интерес към базите и бъдещите възможности за ползване на Алекандър Стрийт Прес проявиха студенти, както и преподаватели от катедрите по неврология, физиотерапия и рехабилитация, чуждоезиково обучение и др.

Пробният достъп е до 11 март 2016 г. Базата данни е достъпна чрез този линк или през сайта на Библиотеката .