Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

„Детски пленер на здравето“ даде възможност за изява на талантливи деца

На 3 и 4 юли по случай празника на Св. св. Козма и Дамян - чудотворци, лечители и безсребърници в Музея по история на медицината се проведе Детски пленер на здравето. Събитието привлече голям брой участници във възрастова категория 6-11 години, които демонстрираха своя талант при изработката на картини. За своята рисунка малките участници имаха право да избират между три теми, свързани със здравето.


Първата тема беше „Рисунка на светец – лечител", като в тази връзка бяха предоставени копия на различни икони на светци, а целта на задачата беше да изберат една и да се опитат да я прерисуват. Втората задача бе на тема рисуване на "Натюрморт по наблюдение" с подредени плодове, които са важна част от здравословното хранене. Третата тема беше свързана с мотото "Движението е здраве", като децата можеха да си изберат любим за тях спорт и да го пресъздадат на листа във фигурална композиция.

Всички участници се включиха в инициативата с голям интерес, като предварително им беше изяснено какви са светците лечители и кои са най- важните моменти от битието им. Децата обогатиха знанията си и за здравословния начин на живот, хигиенните навици и благоприятното въздействие от спорта.


Малките участници положиха усилия да направят най-добрата рисунка за предстоящата изложба. Всеки от тях имаше свой собствен похват на художествено изпълнение с характерни цветови гами и композиционна аранжировка.

Пленерът завърши с изложба на рисунките, която беше открита на 5 юни и ще е на разположение на посетителите до 19 юли.