Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Новата учебна година бе открита и във Филиал Сливен към Медицински университет - Варна

​След тържественото откриване на новата академична 2015-2016 година в Медицински университет – Варна и Филиал Шумен, днес, 16 септември, и Филиал Сливен, за трета поредна година, посрещна своите първокурсници - 20 медицински сестри и 20 акушерки. От тази есен студентите ще се обучават в своя собствена сграда. Триетажната сграда на бившия Медицински колеж в Сливен, строена преди повече от 80 години като гимназия, бе изцяло реновирана и ремонтирана със средста по Оперативна програма „Региони в растеж".

Церемонията започна с тържествен водосвет, който отслужи Сливентският Митрополит Йоаникий.

Празничното събитие, на което присъства цялото академично ръководство на университета, продължи със слово на ректора  проф. д-р Красимир Иванов. "Да откриеш университет е като да откриеш храм! Бъдете горди, че постигнахте това, защото само образованието е онова непреходно нещо, което ще остане и за идните поколения…като Стария бряст в стародавния град под Сините камъни... Образованието е това, което носи в себе си истинската сила да промени бъдещето на страната ни!", каза проф. Иванов и подчерта, че с всяка изминала година интересът към МУ-Варна и броят на кандидат-студентите расте. Ректорът на един от най-модерните и динамично развиващи се университети в България увери новоприетите студенти, че започвайки своя професионален път оттук, те вече са направили сигурна инвестиция за своето бъдеще.

Церемонията по откриването продължи с клетва на първокурсника, след което ректорът на университета проф. Иванов и директорът на филиала доц. д-р Иван Димитров прерязаха символично лентата на новата сграда, в която ще се обучават настоящите и бъдещи медицински сестри и акушерки.

Празничното събитие беше уважено от областния управител г-н Димитър Сяров, кметът на гр. Сливен, ген. Кольо Милев, бившите областни управители на град Сливен – г-н Кавръков, г-жа Радева и г-н Желязков, изпълнителинят директор на Многопрофилната болница за активно лечение „Иван Селимински" – д-р Васислав Петров,  председатели на регионални съсловни и здравни организации, директори на гимназии, лекари и преподаватели, представители на медиите.

Поздравителен адрес към ръководството на университета и филиала изпрати Министърът на земеделието и храните г-ца Даниела Танева, един от главните инициатори за разкриване на филиала в град Сливен.

Минути преди старта на церемонията ректорът проф. Красимир Иванов и директорът на филиала доц. д-р Иван Димитров засадиха дърво в двора пред филиала като символ на новото начало.