Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Посланикът на Израел Н. П. Ирит Лилиан на официално посещение в МУ-Варна

Варненският Медицински университет бе първата академична институция, посетена от  Н. П. Посланикът на Израел в България Ирит Лилиан. Това е и първата й визита във Варна от началото на мандата. Израелската посланичка бе придружена от г-жа Иман Амаша, заместник ръководител на мисията, проф. Игор Резник и  почетния кoнcyл нa дъpжaвaтa Изpaeл в Бългapия пpoф. д-p Кpacимиp Мeтoдиeв.

Домакини на срещата бяха ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов и Академичното ръководство на университета. Ректорът направи кратко представяне на университета като водещо и високо-технологично учебно заведение, обучаващо студенти от над 40 държави в света. Гостите посетиха библиотеката на университета, която разполага с електронни читални и осигурява достъп на студентите до най-добрите световни информационни бази данни, както и студентски съвет, където разговаряха с членове на екипа.По стар български обичай студенти, облечени в национални носии, ги посрещнаха с хляб и сол пред II-а аудитория, където Н. П. Посланикът на Израел в България Ирит Лилиан  говори за първите си срещи с българската медицина, израелския опит, сътрудничеството, новите технологии и предизвикателствата пред Европа и света днес.  Именно мултикултурализмът е ключ към успеха на Израел като държава, посочи тя и посъветва студентите: „ Слушайте различния! Днес не само учите медицина, но общувате помежду си. Бъдете част от “Tikkun Olam”  - тези, които ще поправят света.

За  дългогодишните академични отношения, обмен на лекари, специализанти и студенти говори и пoчeтният кoнcyл нa дъpжaвaтa Изpaeл в Бългapия пpoф. д-p Кpacимиp Мeтoдиeв. Той представи общите проекти между университетските болници „Св.Марина“ – Варна, „Шеба - Тел Авив, и „Хадасса – Йерусалим. Дългосрочният и мащабен проект за сътрудничество в областта на костно-мозъчните трансплантации бе представен от проф. Игор Резник, който е гост-професор на МУ-Варна и главен координатор на проекта.