Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Нова учебна аудитория на името на доц. д-р Емил Дянков бе открита в УМБАЛ „Св. Марина“

С тържествена церемония, днес, 27 октомври, в Университетската болница „Св. Марина"  бе открита нова учебна зала към Катедрата по педиатрия на МУ-Варна, на името на доц. д-р Емил Дянков.

Доц. д-р Валерия Калева откри аудиторията с думите „Днес сме се събрали на едно особено кръщаване, защото нашата нова зала –символ на академизъм и преподавателско изкуство, ще носи името на доц. д-р Дянков. И ако успеем да въплътим само частичка от духа и усърдието му в работата си, ще получим необходимите вдъхновение и сила."

Втората част от тържественото откриването показа пред колеги и приятели на покойния доайен на варненската педиатрия, импресия със снимки от неговия професионален живот. Пред погледите на присъстващите бяха представени и скици, които самият доц. Дянков е рисувал. Много от гостите успяха да разпознаят себе си в картините на многоуважаваният лекар и преподавател.

Председателят на Българското дружество по история на медицината, доц. д-р Невяна Фесчиева сподели: „Доц. Дянков беше един от последните широкоспектърни педиатри, който неуморно предаваше своите опит и знания. Той ще остане в сърцата на колегите си със своите доброта и търпение."

Третата част на събитието бе отредена за представянето на книгата на проф. д-р Димитричка Близнакова, посветена на доц. Дянков - „Диалог между родител и лекар с грижа за детските бъбреци".  Проф. Близнакова се обърна към присъстващите с думите: „Посветих своята книга на една обаятелна, деликатна и неуморна личност. Дълбок поклон и благодарност към моя учител!"

Тържественото събитие закри проф. д-р Красимир Иванов с думите: „Без история, няма бъдеще. Успехът има начало! Поздравявам лекарите от катедрата по педиатрия за нестихващия ентусиазъм и неуморен труд. И нека не забравяме, че преди всичко доц. Дянков беше добър човек. Затова моето пожелание към всички нас е да бъдем преди всичко добри хора".Доц. д-р Емил Дянков е един от основателите на педиатрията у нас. В историята на варненската медицина той ще остане като високо ерудиран лекар и преподавател с огромен принос за утвърждаването на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицински университет – Варна и Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина". През 2005 г. получава академичното отличие „Почетен знак със синя лента" на МУ-Варна, а през 2014 г. е избран за „Лекар на годината във Варна" от Български лекарски съюз.