Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Студенти от МУ-Варна проведоха информационна кампания по повод петия световен ден на радиологията

Днес, 8 ноември, асоциациите по радиология от цял свят за 5-ти пореден път отбелязват световния ден на науката радиология. По този повод студенти от Медицински университет – Варна проведоха информационна кампания в морската столица с цел да акцентират върху значимостта на радиологията като медицинска наука и безопасните грижи към пациента.

Образната диагностика е една от най-интересните, бързо развиващи се и динамични сектори в здравеопазването. Тя е съвкупност от множество проучвания в биологичната и технологична здравна сфера.

В широката общественост образната диагностика се асоциира с рентгенови лъчи, магнитен резонанс, ултразвук и множество различни изображения, но хората не осъзнават важността на радиологията за точното им лечение.

8-ми ноември е избран за ден на радиологията, защото на този ден през 1895 г. Вилхелм Рьонтген, провеждайки опитите си, открива ренгеновото лъчение. Денят се отбелязва, за да може светът да узнае за изумителните клинични и научни възможности на образната диагностика. Информираният човек има право на информиран избор. Жизнено важна е ролята на радиолозите при много медицински състояния. Изисква се висока квалификация и професионализъм от лекарите, работещи в тази сфера.

През тази година акцентът е поставен върху конкретна тема: Образната диагностика на гърдата и превенция на заболяванията, свързани с тази част от човешкото тяло. „Да празнуваме заедно" е мото, с което радиолози от цял свят отбелязват събитието, за да подчертаят важната роля на радиологията в откриването, диагностицирането и лечението при заболявания на гърдата.

През 2015 година на празника са участвали над 140 различни организации, свързани с радиологията. Сред тях са Международното общество по радиология, както и други такива от различните континенти. Събитието и инициативите в него се подкрепят и от Европейската федерация по радиология. Познати са вече кампании на световно ниво с участия, наименувани EuroSafe Imaging и Image Wisely. Те отразяват другата страна на събитието, а именно- запознаване с нуждата да се следят внимателно дозите на облъчване при диагностика.