Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Дискусия на тема „Рак на маточната шийка“ се проведе в библиотеката на МУ - Варна

Презентация на тема „Рак на маточната шийка" направиха студентите от специалност „Медицина" Зарина Брейди и Шамсвар Ариф. Срещата, на която присъстваха и чуждестранни студенти, се проведе в библиотеката на МУ-Варна и бе организирана в рамките на Европейската седмица за борба със заболяването.


Интересът на студентите към темата е провокиран от желанието да са полезни и да убедят хората, че диагнозата рак не е присъда, а лечимо заболяване. От презентацията им стана ясно, че в световен мащаб ракът на шийката на матката е на четвърто място по честота сред онкологичните заболявания. В Европейския съюз всяка година се откриват 34 000 нови случая. Тази диагноза е поставена на над 1000 жени в България през 2012 г. Най-рискова е възрастовата група от 15 до 44 години. Посланието, което бъдещите медици отправят към всички момичета и жени, е: „Нека да се запознаят със симптомите, да знаят как да се предпазят от заразяване и да се изследват веднъж годишно. Открито в начална фаза, заболяването е лечимо!"


Зарина е от Ирландия на 22 год., а Шамсвар от Англия на 21 год. И двамата са завършили Уестминстърския университет в Лондон. Тя – медицински науки, той – биология. Заедно идват на почивка в морската ни столица. От свой приятел, студент от специалност „Медицина", Шамсвар е научил за високото ниво на образование и чудесните условия за обучение. Това е била причината със Зарина да посетят университета и техният логичен избор е да станат част от студентската общност на МУ  Варна.