Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Под знака на светлината премина 10-то юбилейно издание на Нощта на учените в Медицински университет - Варна

Светещи магически колби, заря в епруветка, изригващ вулкан и множество загадки, познати и непознати свойства на светлината представиха учените от Медицински университет – Варна по време на 10-то юбилейно издание на Европейската нощ на учените, което се състоя вчера, 25 септември 2015 г., в двора на висшето училище. 

​Млади изследователи и учени с дългогодишен опит накараха гостите на събитието – студенти, ученици и граждани – да се замислят за огромната роля на светлината в нашия живот и нашето ежедневие, да научат за въздействието й върху зрението и възприятията ни, да разберат за влиянието й върху нашия мозък и физиологията ни. За бъдещето на новата наука, оптогенетика, при която с помощта на светлината медицината би могла да се справи с болестта на Паркинсон и дори с рака разказа заместник-деканът на Факултета по медицина проф. Златислав Стоянов. „Ако някога срещнете такива хора, не ги мислете за луди, въпреки че от тях може да чуете думи от сорта на: „телешкото е със син цвят" или „не харесам цвета на този човек", призова ас. д-р Марин Железов от Катедрата по анатомия, който представи по най-забавния и интересен начин един от най-странните психо-физиологични феномени при 2-4% от хората на планетата, а и именно синестезията. Той разказа защо синестетите биха могли да виждат в съзнанието си музиката в цветове или форми, или пък представите им за числата и буквите да са оцветени в различни цветове. Заместник-ректорът по иновации и транслационна медицина проф. д-р Христина Групчева представи светлината през погледа на офталмолог с дългогодишен професионален опит и познания.

„Не правете това вкъщи!" призоваха учените от Катедрата по химия, които с помощта на няколко колби, епруветки и разноцветни химически вещества показаха на най-малките как се прави „слонска паста", „заря в бутилка" и миниатюрен вариант на вулкана Везувий. Десетокласници от варненското СОУ „Димчо Дебелянов" заедно с преподаватели от Катедрата по физика към МУ-Варна разкриха пред широко отворените очи на малчуганите цял един свят от лещи, огледала, калейдоскопи, перископи и телескопи.

Учените медици показаха на публиката, че не само науката може да им бъде хоби, но и музиката, танците и поезията. В края на вечерта всички приковаха поглед в магическите форми на светлината, които сътвори танцьор от формация „Пертито".

 Организатор на мащабното събитие за България, което се състоя също в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Русе и Пловдив, е Британският съвет. Фестивалът е международен и финансирането е по програмата "Хоризонт 2020". Основната цел на проявата е да привлече към науката млади таланти и да ги окуражи да поемат по пътя на научната кариера.