Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Днес е международният ден на образната диагностика

На 8 ноември световната медицинска общност отбелязва международния ден на образната диагностика. Тази година инициативата акцентира на Спорт и образна диагностика. Образната диагностика е една от най-прогресивните дисциплини в областта на медицината и поле на активност по отношение на технологичните и биологични изследвания.

В Клиниката по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна се извършват високотехнологични диагностични, инвазивни и интервенционални процедури с най-висок клас апаратура. Клиниката е база за обучение на студенти от МУ-Варна по Медицина, Дентална медицина, Рентгенови лаборанти, медицински сестри и акушерки, рехабилитатори и специализанти по Образна диагностика от доказани високо квалифицирани специалисти.

Инициативата за честване на международния ден възниква след сключено споразумение между Европейската асоциация по радиология, която е най-голяма научна организация в света, с Американската асоциация по радиология. Двете организации решават да се обяви 8 ноември за международен ден на рентгенологията.

На 8 ноември 1895 г. Вилхелм Конрад Рьонтген патентова Х-лъчите, както ги е нарекъл той и създава цялата специалност. Това е специалността, която позволява да се надникне в човешкото тяло без да се уврежда физически, използвайки различни сложни физични принципи.

Честит празник!

Виж галерията със снимки от Клиниката по образна диагностика тук.

Видео