Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Филиал Шумен отвори врати за първите си студенти

 Първите си студенти посрещна филиал Шумен към Медицински университет – Варна. 20 медицински сестри и 20 акушерки ще се обучават в новооткрития филиал, в който на 14 септември бе открита академичната 2015-2016 година.​​​​

Церемонията започна с тържествен водосвет, който отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Празничното събитие продължи със слово на ректора на университета проф. д-р Красимир Иванов, в което той подчерта, че интересът към МУ-Варна расте с всяка изминала година. "Поздравявам ви, защото днес ставате студенти в един от най-модерните и динамично развиващи се университети в България. Уверявам ви, че започвайки своя професионален път оттук, вие вече сте направили сигурна инвестиция за своето бъдеще", каза още той.

Кметът Красимир Костов също приветства първокурсниците и гостите на събитието с думите: "Откриването на този филиал е знаково за град Шумен, който е люлка на българската книжовност. Вярвам, че след десетилетия нашите наследници ще могат да кажат същото за града ни. От епохата на Възраждането до днес най-добрата инвестиция, която едно общество може да направи, е именно в образованието на децата и младите хора", заяви той.

Събитието продължи с клетва на първокурсника. Историческа възстановка, озаглавена "Начало", бе представена от Национално дружество "Традиция". В програмата участие взеха и Ездови клуб „Шумен" и ансамбъл "Шумен".

Празничното събитие беше уважено от редица представители на държавната и местната власт - кметът на града Красимир Костов, заместник-кметовете по здравеопазване и образование Седат Кадир и Живка Тонева, председателят на Общинския съвет проф. Георги Колев, омбудсманът Иван Капралов, заместник-областният управител Петко Шаренков, ректорът на Шуменския университет проф. Маргарита Георгиева, лекари и преподаватели.

Поздравителни адреси към ръководството на университета и филиала изпратиха Областният управител на Шумен – г-жа Донка Иванова, Български лекарски съюз, Български червен кръст, управителят на Комплексен онкологичен център ЕООД Шумен- д-р Сотир Караниколов, и др.

 

Минути преди старта на церемонията ректорът проф. Красимир Иванов и директорът на филиала проф. Соня Тончева засадиха дърво в двора пред филиала като символ на новото начало.


Галерия.