Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Лекари от 12 националности дипломира днес Факултетът по медицина към МУ-Варна

156 млади лекари от Факултета по медицина към Медицински университет – Варна се дипломираха днес на тържествена церемония, която се състоя в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна.

48-мият випуск на варненските медици завършва с двама носители на най-престижната награда за дипломантите „Златен Хипократ". Статуетката с образа на бащата на медицината ректорът проф. д-р Красимир Иванов връчи на отличниците на випуска д-р Янко Янев и д-р Ралица Панчева заедно с парични награди от университета и от кмета на град Варна.

За първи път през тази година дипломите си получиха и чуждестранните студенти от англоезичната програма на обучение по медицина в МУ-Варна. Сред тях бяха представители на Германия, Турция, Гърция, Канада, САЩ, Япония, Нигерия, Полша, Кипър, Швейцария, Великобритания.

В академичното си слово ректорът на МУ-Варна проф. Иванов подчерта съдбоносното значение на избора, който прави всеки един от нас. „Завършвайки висшето си образование във Факултета по медицина, вие вече сте си отговорили на вечния Хамлетов въпрос: Да бъде или не. Затова БЪДЕТЕ! Бъдете професионалистите, за които сме ви подготвили! Бъдете човечните, истински и добри хора, от които толкова много има нужда нашия свят!", каза ректорът. На перфектен български език д-р Со Фуждиуара от Япония поздрави своите колеги и преподаватели.

Парични награди от ректора получиха всички общо 27 отличника на Випуск 2014 на Факултета по медицина. Две едногодишни стипендии за специализация в Израел бяха предоставени от Интернационална медицинска асоциация – България, а Онкологичният център в Шумен обяви 3 свободни места за завършващите медици.Парични награди на трима от отличниците бяха предоставени и от БЛС - Варна.

Специалната награда „Любим проподавател на Випуск 2014 година" абсолвентите връчиха на доц. Миглена Георгиева от Катедрата по педиатрия и медицинска генетика и на д-р Ася Консолова от катедра „Пропедевтика на вътрешните болести".  С награда за утвърждаване авторитета на студентското самоуправление бе отличен и доскророшния председател на Студентски съвет, студента по медицина в VI курс Борис Андонов, за който бе обявено, че е  тазгодишният носител и на националния приз „Студент на годината 2014", провеждан ежегодно от Националното представителство на студентските съвети. Специалната награда „Младоженци на Випуск 2014 на Факултета по медицина" получиха и двама от абсолвентите, сключили брак по време на следването си.

Сред официалните гости на церемонията по дипломирането бяха заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който лично отправи поздрав към абсолвентите, народните представители Красимира Атанасова и Георги Ковачев, заместник-кметът по здравеопазване и социални въпроси д-р Лидия Маринова, вицеконсулът на Генерално консулство на Турция в Бургас, г-жа Айшен Йозсой, деканът на Факултета по медицина при МУ – Плевен проф. д-р Аспарух Аспарухов, членовете на Съвета на настоятелите към МУ-Варна – проф. Камбуров, проф. Темелков и проф. Кисьова, председателят на БЛС-Варна д-р Светлин Митев, началникът на МБАЛ-Варна полк. д-р Ивайло Въжаров, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина" - Варна проф. д-р Жанета Георгиева, както и председателят на борда на директорите на Инзелспитал Берн и Спитал Нетц Берн – Швейцария г-н Холгер Бауман.

Музикален поздрав към завършващите млади лекари отправи носителят на множество награди и отличия от международни конкурси и фестивали за класическа китара Боян Дойчев.

 

Виж галерия.​​