Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Световноизвестни имена в пулмологията оцениха високо иновациите и мултидисциплинарния подход в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

Проф. д-р Улрих Костабел от Германия и проф. д-р Юрг Лойпи от Швейцария – едни от най-уважаваните имена в световната пулмология, посетиха вчера, 20 юли,  УМБАЛ „Св. Марина" – Варна. Водени от председателя на Българското дружество по белодробни болести доц. д-р Диана Петкова и ръководителя на Клиниката по пневмология и фтизиатрия в болницата доц. Йордан Радков, гостите се запознаха с дейността на Клиниката по белодробни болести, интензивното респираторно отделение, лабораториите за изследване на нарушения на дишането по време на сън, бронхоскопии, функционално изследване на дишането. Разгледаха и работата с новите 3D технологии за видеоасистирано отстраняване на периферни тумори в Клиниката по гръдна хирургия. Домакините представиха и възможностите на мултидетекторната компютърна томография и извършването на виртуални бронхоскопии, както и робота за разтваряне на цитостатици в болничната аптека. Посетени бяха и Клиниката по нуклеарна медицина с  позитроно-емисионна електронна томография, Лабораторията по транслационна медицина и клетъчна терапия и Онкологичният център.

„Възхитен съм от организацията и иновациите, с които се запознах в Университетската болница във Варна – сподели в края на гостуването си проф. Костабел. – Моите поздравления към мениджърския екип. От това, което видях като възможности за диагностика и лечение на пациенти с различен спектър на заболяванията, стана ясно, че в болницата има изграден отличен мултидисциплинарен и екипен стил на работа. А това е в основата на успешните резултати за пациента."

Проф. Костабел и проф. Лойпи бяха във Варна по покана на Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Медицинския университет – Варна, Съюза на учените – Варна и УМБАЛ „Св. Марина" – Варна. Те изнесоха лекции и водиха занятия на провелия се във ваканционен клуб Ривиера край Варна от 16 до 19 юли първи Летен курс на БДББ на тема „Интерстициални белодробни болести. Грануломатози" и „Спирометрия, модул V". Над 100 лекари специалисти от цялата страна завършиха успешно курса от Програмата за продължаващо обучение на БДББ и получиха сертификати.