Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Прегледайте се безплатно за рак на устната кухина на 4 декември

За трета поредна година студенти от Факултета по дентална медицина в Медицинския университет във Варна организират кампания за борба с рака на устната кухина. Кампанията „Ако се съмняваш, провери" ще протече в рамките на една седмица – от 4 до 11 декември, и цели превенцията, ранната диагностика и запознаването на варненци с болестта.

Кампанията ще започне с безплатни профилактични прегледи, които ще извършват на 4 декември студенти горен курс със съдействието на техните преподаватели. В Университетската болница „Св. Марина" студентите ще преглеждат от 12 до 16 ч., а във Факултета по дентална медицина – от 14 до 19 ч. Освен безплатните профилактични прегледи, студенти-доброволци ще раздават информационни брошури на минувачите в различни части на града. Кампанията включва и лекционен модул, който ще се проведе на 11 декември във Факултета по дентална медицина. Неговата цел е да запознае обществото с медицинските факти около болестта и да даде професионални съвети за превенция и лечение. 

Ракът на устната кухина се среща най-често при хора над 40 години, като в последно време се забелязва намаляване на възрастовата граница. Симптомите на болестта са афти и рани, които не зарастват повече от 2-3 седмици, както и появата на различни червени или бели петна. Рисковите групи са пушачите и хората, които често употребяват алкохол и се излагат пряко на слънчева светлина. „Единствените, които могат да помогнат при появата на такива симптоми, са общопрактикуващите лекари по дентална медицина и лекарите специалисти. Но хората не бива да се притесняват, когато чуят кампания за борба с рака на устната кухина, тъй като това е лечимо заболяване – коментират организаторите на инициативата, - стига да му се обърне нужното внимание и да се вземат мерки".

С всяка година кампанията добива все по-голяма популярност. Когато стартира през 2012 г., 60 човека се възползват от безплатните прегледи. Миналата година те се удвояват на 120, а тази година се очаква повече от 200 души да се възползват от профилактичните прегледи. Организаторите от Асоциацията на студентите по дентална медицина във Варна, Катедра „Орална и лицево-челюстна хирургия" към МУ-Варна и Клиника по лицево-челюстна хирургия към УМБАЛ „Св. Марина" приканват възможно най-голям брой хора да се включат, тъй като ранното диагностициране и познанията за болестта са определящи за успешното лечение.