Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Проверете здрави ли са белите ви дробове в Деня на спирометрията – 23 октомври

Българското дружество по белодробни болести, Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация дават шанс на гражданите от дванадесет български града безплатно да проверят състоянието на белите си дробове в Световния ден на спирометрията – 23 октомври.

По традиция на този ден от 10 до 14 ч. всеки ще може да тества белите си дробове по безопасен и лесен метод. Спирометричните изследвания ще се извършват в София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Русе, Бургас, Габрово, Разград, Велинград, Троян и Балчик. 
На 18 октомври, неделя, футболистите от професионален футболен клуб „Лудогорец" направиха пилотна акция за изследване на белите дробове. За да почерпи любимия си отбор за своя рожден ден, 90-годишната Надя Цанева от Разград дойде с цялата си фамилия на „Гнездо на орли" - спортния комплекс на ПФК „Лудогорец". Достолепната дама, която се радва на отлично здраве и висок дух, се включи заедно с отбора в пилотната акция, като показа завидно добро състояние на белите си дробове.

На 22 октомври в МУ-Варна ще се проведе националната пресконференция, в която организаторите ще разкажат подробности за предстоящата кампания. Чрез видеоконферентна връзка към водещите специалисти по белодробни болести от Варна ще се присъединят и техните колеги от Пловдив, София и Плевен – градовете центрове на кампанията за изследване на дишането в България.

 

Партньори на Българското дружество по белодробни болести са и Асоциацията на българите, боледуващи от астма, Асоциацията на студентите медици, Националният алианс на хора с редки болести , AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, GlaxoSmithKline, Novartis, Berlin Chemie, Chiesi и Sandoz.