Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

„Болница за плюшени мечета“ за децата с нарушено зрение във Варна организират варненските студенти по медицина

За четвърта поредна година Асоциацията на студентите по медицина във Варна и Студентски съвет към Медицински университет  - Варна, съвместно с Алианса на хората с редки заболявания, организират инициативата „Болница за плюшени мечета".

"Болница за плюшени мечета" е международен проект, чиято цел е под формата на игра децата от 3 до 10 години да научават повече за хигиената, здравословното хранене и за това какво се случва в една болница. Така, общувайки с младите лекари в приятелска и забавна атмосфера, те преодоляват страховете си от манипулации и бели престилки.

На 28 февруари, Световният ден на редките болести, студентите медици и „Болницата за плюшени мечета" ще гостуват на СОУ „Д-р Иван Шишманов" за ученици с нарушено зрение във Варна. Тук под формата на игри и специално „построени" кабинети те ще представят работата на лекаря, фармацевта и стоматолога по най-достъпния начин за децата, лишени от зрение.  В „болницата" ще има регистратура, аптека, кабинети по УНГ, общопрактикуващи лекари, невролози, хирургична зала, рентгенология, стоматологичен кабинет. В ролята на лекарите и специалистите ще бъдат студентите медици от горните курсове на МУ - Варна. От своя страна преподавателите и педагозите от училището ще запознаят студентите със специфичните методи на обучение, общуване и лечение на децата с нарушено и липсващо зрение, което да помогне на бъдещите медици в бъдещата им работа и професионална практика.

 На 1-ви март „Болницата за плюшени мечета" ще бъде в Grand MallВарна. "Пациенти" ще бъдат плюшените  играчки на децата, а "мечешки доктори" ще са отново студентите от варненския медицински университет. Организаторите напомнят на всички родители и деца да донесат своите "болни" плюшени играчки. На всички деца, които дойдат в „Болницата за плюшени играчки", студентите ще завържат собственоръчно направени от тях мартенички.

В рамките на кампанията на 4 март, от 18:30 ч., във II-ра аудитория на Медицински университет – Варна, ще се състои лекция по проблемите на слепотата, която ще изнесе проф. д-р Христина Групчева, ръководител на Катедрата по очни болести и зрителни науки към варненския медицински университет. Лекцията ще бъде отворена за всички граждани на морската ни столица, които се интересуват от темата.