Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Варненският медицински университет e международно признат в проучванията върху детското затлъстяване

​​Това заяви проф. Виолета Йотова по повод приключването в края на този месец на проекта Toy Box, в който МУ-Варна участва в продължение на 4 години в партньорство с 5 европейски държави.  На състоялия се на 11 април т.г. в Брюксел заключителен симпозиум бяха отчетени основните резултати от проекта.

Както подчерта главният изследовател от страна на координатора (Университет „Харокопио", Атина) Янис Маньос, предстоят поне още 2 години на упорит труд за анализ и публикуване на всички резултати, натрупали се по време на процесите на оценяване по различни показатели на таргет групата – 5-годишни деца от шест европейски държави, сред които и България.  Сред оценяваните параметри са двигателната активност и заседялото поведение, храненето и приемът на вода. Основната цел на проекта бе разработването на интервенция и нейното приложение, както и оценка на процеса на приложение и резултатите. „Макар и в съвсем ранен стадий на анализ налице са данни за успеха на интервенцията", подчерта доц. Маньос.
По време на заключителната среща особено впечатление направиха резултатите, касаещи икономическата ефективност на интервенцията, представени от проф. Льовен Анеманс от Университета в Гент, Белгия. Макар че няма начин да се изчислят всички евентуални ползи и оттам – разходът за тях, приблизителната цена за успешна превантивна програма е около 2 евро на дете – цена, много по-ниска от обичайната за такъв тип програми.

Главният изследовател от страна на МУ-Варна проф. Виолета Йотова сподели, че е щастлива от постигнатата договореност в Консорциума информационните материали по проекта и неговият весел символ Кенгурчо, разработени с българско участие, да бъдат използвани, включително и адаптирани в бъдеще.​ „Работата за нашия екип беше удоволствие, но и много тежка и на моменти отчайващо натоварваща. Младите учени буквално израснаха в процеса – те са вече известни учени! Удовлетворени сме от съпричастието на детските учителки и директорките на участващите градини, от доверието на включилите се родители, от подкрепата на Общината и варненската общественост. Научихме много и се гордеем с оценка, която получихме от далеч по-опитните ни колеги от Европа. Варненският медицински университет е вече известен фактор в проучванията върху детското затлъстяване".

Тим Лобщайн от Международната асоциация за проучване на затлъстяването (IASO, сега WOF – Световна федерация по затлъстяване), домакин и организатор на събитието, изтъкна, че сериозността на резултатите се подчертава от вече наличните 19 високоимпактни публикации, които ще бъдат последвани от още много, очаквани от научната общественост с интерес. Голям интерес проявиха и представителите на Европейската комисия, като и на 6 други сродни научни проекти, на академични и обществени организации, които присъстваха на срещата.
Проф. Йотова обеща да направи достояние на широката публика резултатите от проекта в Европа и особено в България, веднага щом са готови за широката публика. И в момента има достъп до по-голяма част от информацията за проекта, включително на български език, на неговия сайт: www.toybox-study.eu