Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Разберете какво е влиянието на UV лъчите върху вашите очи

Изследователска група от Медицински университет - Варна търси причините за UV увреждания и оценка на последиците. Използвайки съвременна технология като UV фотография и конфокална микроскопия на живо, изследователски екип от Катедрата по очни болести и зрителни науки инициира наблюдения върху роговицата и конюнктива на желаещите да се включат в проекта Не изгаряйте очите си... пазете ги от слънцето!"

UV лъчите увреждат кожата. Всеки от нас използва средства за слънцезащита на най-големия човешки орган - кожата, но как защитаваме очите си? Изследвания на японски учени доказаха, че рисковeте за очите са по-различни отколкото за кожата. Знаем ли как UV лъчението уврежда зрението?

Ако и вие искате да видите как лятното слънце въздейства върху очите ви, можете да се запишете до края на месец април, като изпратите e-mail на адрес uvstudy@abv.bg и посочите две имена и телефон за връзка. Освен полезни съвети ще получите и реални доказателства за състоянието на очната си повърхност. Ще ви бъде направен преглед с единствения в България конфокален микроскоп, с който могат да се наблюдават на живо различните слоеве  на роговицата и клетъчните елементи в тях.