Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

МУ-Варна се преклони пред паметта на загиналите за национална свобода

По повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България днес, 2 юни, венци от името на Медицински университет - Варна поднесоха представители на Студентски съвет към МУ-Варна.

Военният ритуал с полагане на венци и цветя започна в 11:30 часа пред паметника на големия български революционер в Морската градина. Традиционната проява се организира от Община Варна със съдействието на Военноморските сили и Варненската и великопреславска митрополия.

Виж галерия.​ 

Христо Ботьов Петков, известен като Христо Ботев (6 януари 1848 г. - 1 юни 1876 г.), е български национален герой, революционер, поет и публицист. Интернационалист по убеждения, той защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикалната революционна борба за сметка на „просветителната" идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните. Литературното и публицистично наследство на Ботев не е голямо по обем, но по своите художествени достойнства то бележи върха не само във възрожденската, но и изобщо в цялостното развитие на българската литература.

Официално денят се отбелязва от 1901 г. на връх Вола. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. След като на 1 юни 1876 г. Ботевата чета се изтегля към връх Вола и оттам към върховете Камарата, Купена, Околчица, където в продължение на цял ден води сражения, щабът на четата се събира привечер, за да обсъди по-нататъшните действия. По време на заседанието Христо Ботев е убит. За негов заместник е определен Никола Войновски, след което четата тръгва на югоизток. Ботевата чета води сражение в района на Рашов дол, край Лютиброд. В боя загиват Георги Апостолов и още 10 четници. Командваната от Никола Войновски група успява да се изтегли към с. Зверино.