Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Научна дейност

Новини

Конкурс за постер и есе на тема „Моята професия“

Катедра "Здравни грижи" към Факултета по обществено здравеопазване на Медицински университет – Варна обявява конкурс за постер и литературна творба (есе) на тема „Моята професия". Поводът е предстоящият 10-годишен юбилей от създаването на Катедрата.

В конкурса могат да се включат студенти от специалностите „Медицинска сестра", „Акушерка" и „Управление на здравните грижи". Участниците могат да кандидатстват с постер или есе, отразяващи представите им за избраната професия.

Изискванията към творбите са:

 • за постер – да е с размер 60/90 см;
 • за есе – да е във формат до 2 печатни страници.
Очакваме вашите творби до 22 април 2016 г. в Катедра по здравни грижи, ет. 2, кабинет 207 (сградата на Медицински колеж).

На 11 май 2016 г. от 10.00 часа в зала „Проф. Гарабед Капрелян" в РЗИ-Варна, на тържественото отбелязване на Световния ден на сестринството, ще бъдат представени участниците в конкурса, както и резултатите от него. С грамота и награда ще бъдат отличени авторите на най-добрия постер и на най-доброто есе.

Виж тук.​​
​​

XXII АВСТРИЙСКО-БЪЛГАРСКИ ЛЕТЕН КОЛЕЖ

2-21 август, 2016, Благоевград и Варна

 

За поредна година се предоставя възможност на 15 студенти от български университети и на 15 студенти от австрийски университети да подобрят и задълбочат знанията си съответно по немски и български език. В обучението се прилагат интерактивни методи от квалифицирани преподаватели, чийто майчин език е немски или български. Участниците имат възможност да използват и метода „Тандем" – изучаване на чужд език чрез комуникация помежду си в неформална среда. Провеждат се няколко екскурзии до София, Пловдив и Велико Търново, както и до различни културни забележителности като Рилски манастир, етнографски комплекс „Етъра" и др. Предвидено е и достатъчно свободно време.

Всички разходи на участниците по обучението и престоя (нощувки, закуски и обеди, без вечери), екскурзии и входни билети за различни културни мероприятия се поемат от организаторите, с финансовата подкрепа на Австрийско Федерално Министерство за Наука, Изследвания и Икономика.

Условия за кандидатстване:

Могат да кандидатстват всички студенти и докторанти в български университети, които са изучавали немски език поне 100 учебни часа, с изключение на тези от филологическите специалности с немски език. 

Необходими документи:

 • Кратко CV по стандарт, със снимка и информация за обратна връзка (e-mail; тел.) – на български език.
 • Мотивационно писмо за участие в 21. Австрийско-Български летен колеж – на български език.
 • Уверение, че сте студент или докторант – на български език.
 • Копия от легитимни документи, доказващи, че сте изучавали немски език поне 100 учебни часа (академична справка, копие на диплома за средно образование, сертификати от езикови курсове и др.), удостоверяващи нивото на владеене на езика.

  Кандидатурите си може да изпращате до 20 май на e-mail: sommerkolleg@yahoo.com

  Лице за контакт за България: маг. Мирослава Краева

  Facebook: Österreichisch-Bulgarisches Sommerkolleg

   

НАМЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ ЗА ВАС ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СТАЖ

 

Уважаеми студенти,

На порталът „Студентски стажове в държавната администрация" на сайта на Министерски съвет са публикувани 1130 стажантски позиции за летните стажове по Програмата за студентски стажове в държавната администрация. Заинтересуваните студенти могат да кандидатстват в срок до 17 април за до 5 позиции от професионалното направление, в което се обучават. В рамките на лятната кампания могат да проведат 1 стаж. Целта е да се публикуват актуални възможности за стаж на студенти в структурите на държавната администрация в цялата страна. Чрез него може да се информирате и да кандидатствате за подходящите позиции.

Кандидатстването е онлайн чрез регистрация в портала  http://staj.government.bg​