Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Международна дейност

Наименование на проекта/ Номер на договор: Европейска нощ на учените, №: MSCA-NIGHT-2014 (NIGHT)-633175  

Проектът K-TRIO 2 за Европейска нощ на учените е финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма "Хоризонт 2020".

През 2014 г., за поредна година събитието се състоя във Варна под егидата на Медицински университет - Варна.

През Европейската нощ на учените през 2014г. правим малко пътешествие във времето, за да запознаем участниците отблизо с един от най-гениалните учени на България: патронът на Медицински университет - Варна, геният на българската медицина - проф. д-р Параскев Стоянов. 

През целия ден на 26.09.2014 г. гражданите на Варна имат възможността да гледат филма, разказващ невероятната история на великия български учен. В същото време в сградата на Медицински университет – Варна се провежда фотодокументална изложба, разкриваща малко известни и любопитни факти от живота на проф. д-р Параскев Стоянов.

Кулминацията на събитието се състои в Музея по история на медицината във Варна, където се пренасяме в годините след Освобождението, за да научим защо Варна по това време е била водеща за развитието на медицинската наука и практика в България. Пътешествието назад във времето приключва с представление за учения-творец в музика и проза, а за най-паметливите гости на събитието има и награди.

През 2015 година десетото юбилейно издание на Европейската нощ на учените минава под знака на светлината. През деня в сградата на Медицински университет – Варна, студенти и гости на събитието имат възможност да разгледат изложените снимки от фотоконкурса „Светлината - извор на здраве и живот".

За бъдещето на новата наука, оптогенетика, при която с помощта на светлината медицината би могла да се справи с болестта на Паркинсон и дори с рака разказва заместник-деканът на Факултета по медицина проф. Златислав Стоянов. Ас. д-р Марин Железов от Катедрата по анатомия, представя по  изключително забавен и интересен начин един от най-странните психо-физиологични феномени при 2-4% от хората на планетата, а и именно синестезията. Заместник-ректорът по иновации и транслационна медицина проф. д-р Христина Групчева представя светлината през погледа на офталмолог с дългогодишен професионален опит и познания.

Учените от катедрите по Химия и Физика, които с помощта на няколко колби, епруветки, лещи, телескопи, огледала представят на посетителите „магическия" свят на учените.

Обединявайки всички страни-членки в Европейския съюз в тази обща платформа за популяризиране на учените и тяхната работа, ние демонстрираме значението и влиянието на самата наука в нашия ежедневен забързан живот чрез демонстрации, изложби и дискусии, свързани с последни значими иновационни и технологични разработки в различни сектори като енергия, нови материали и качество на живот.