Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Стартира ХV международен конгрес по колоректална хирургия

На 5 октомври в Археологически музей - Варна бе дадено началото на ХV международен конгрес по колоректална хирургия, организиран от Клиниката по колопроктология към Катедрата по обща и оперативна хирургия на Медицински университет – Варна.

Конгресът е продължение на Конференцията по колопроктология и цели да запази най-добрите практики и традиции. Той започва като ежегодна съвместна инициатива на Българското хирургическо дружество, Медицински университет - Варна и Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина" - Варна. Постепенно географският обхват на събитието се разширява, като включва богата палитра от международни участници. Тази година участие взимат над 400 специалисти, които са и водещи имена в своята сфера. Конгресите, проведени до момента, са допринесли значително за прогреса в интердисциплинарната сфера на колоректалната хирургия.


Приветствие към присъстващите отправиха президентът на конгреса проф. д-р Красимир Иванов и председателят на Българското хирургическо дружество проф. д-р Георги Тодоров.


За приятната атмосфера и доброто настроение на гостите се погрижиха представителният духов оркестър на военноморските сили и фолклорно-танцовият ансамбъл на МУ-Варна с художествен ръководител Диана Димитрова.


Конгресът продължава до 7 октомври, а основните тематични направления, които учените ще разгледат, са:

  • Злокачествени заболявания на колона, ректума и ануса
  • Възпалителни заболявания на дебелото черво
  • Функционални нарушения на колона, ректума и ануса
  • Хирургия при чернодробни метастази от колоректален карцином
  • Иновации в колопроктологията
  • Стволови клетки при онкогенеза на колоректален рак