Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Инициативите на МУ-Варна по повод Европейския ден на морето – събитие на ЕС

На 20 май 2008 г. ръководителите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент подписват съвместна декларация за ежегодно честване на „Европейски ден на морето". С това се изтъква важната роля, която играят океаните и моретата в ежедневието не само на крайбрежните общности, но и на всички граждани на ЕС.
 
За втора поредна година Медицински университет – Варна организира редица инициативи и събития, посветени на празника. През 2016 г. мероприятията, заложени в програмата на организаторите от Факултета по обществено здравеопазване, са избрани и отразени на електронната страница на Европейската комисия, Генерална дирекция „Морско дело и рибарство" като събитие на Европейския съюз.
 
 
Програмата стартира на 19 май със студентска постерна сесия, която ще бъде разположена във фоайето и коридорите на 3 етаж на МУ-Варна. Осемнадесет са участниците, които ще представят своите разработки на тема „Море и здраве".
 
Фокусът на събитията е провеждането на национална кръгла маса „Проблемите на практиката в подкрепа на обучението по морска медицина",  която ще се проведе на 20 май от 14:00 часа в зала 208  на МУ-Варна. Основните теми са „Превенция на бедствия  и тероризъм на море", „Здраве и безопасност при работа на море", „Климат и здраве" и „Епидемиология на заразните болести", а сред гостуващите участници ще бъдат представители на Българския червен кръст, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров", БАН, РЗИ. Областна дирекция по безопасност на храните, СТМ Лукойл Нефтохим Бургас и др.     
 
В същия ден ще се състои демонстративно гмуркане с учебно-практически семинар по Морска медицина и Морска патофизиология за чуждестранни и български студенти на МУ-Варна. Фотографът Орлин Цанев ще се гмурне във водите на Черно море, а екип от Катедрата по физиология към МУ-Варна ще проведе открит урок, п овреме на който студентите ще бъдат запознати с основните изисквания при извършване на водолазни дейности, ще бъдат измерени основни физиологични показатели на дишане и сърдечно-съдова системи преди и след спускане и ще бъдат демонстрирани основни елементи по спасяване на водолаз, изпаднал в аварийна ситуация.
 
 Много настроение и изненади ще очакват гостите и на кулинарната вечер под надслов „Морските дарове – дар за здравето", където студенти на МУ- Варна ще презентират приготвени от тях ястия, представящи спецификите на морската кухня по света. Началото ще бъде в 17:00 часа на Морска гара – Варна. 

Виж програмата.