Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Конференция „Варненски кардиологични дни“ ще се проведе от 18-ти до 20-ти март край Варна

Учебно-научният сектор по кардиология към Катедрата по вътрешни болести на МУ-Варна и Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Марина" във Варна като инициатори за активно следдипломно обучение на кардиолозите и лекарите от региона организират за поредна година Варненски кардиологични дни от 18-ти до 20-ти март 2016 г. в хотел „Адмирал",  к.к. Златни пясъци край Варна.

Форумът ще събере кардиолози от Източна България и Варна. Темите са мултидисциплинарни. Като лектори ще се включат проф. К. Христозов и д-р М. Бояджиева от Клиника по ендокринология и болести на обмяната, проф. В. Икономов от Клиника по нефрология, доц. Андонова от Втора неврологична клиника, доц. Петкова и д-р Димитрова от клиниката по белодробни болести, както и екипите на Кардиологичните клиники и Клиника по кардиохирургия.

С цел обогатяване на познанията за новостите в поведението при сърдечните заболявания и придружаващи заболявания ще се дискутират важни теоретични и практически въпроси на лечението на сърдечната недостатъчност, аортната стеноза, пулмоналната хипертония и белодробната тромбоемболия, както и клиничното значение на отворения форамен овале. Ще се обсъдят и въпросите, касаещи значението на метаболитния синдром, захарния диабет, ХОББ и хроничните бъбречни заболявания за сърдечно-съдовата система, както и диагнозата и лечението на мозъчно-съдовите заболявания.

Сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за заболеваемост и смъртност не само в световен мащаб, но и в България. Те са социално значими заболявания, които често са съпроводени със заболявания в други органи и системи и могат да бъдат определени като болести на съвременния начин на живот.