Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Студенти на МУ-Варна представиха България на международен фолклорен фестивал в Чехия

Фолклорният ансамбъл на Медицински университет – Варна бе единственият български участник, който представи достойно страната ни на 18-тия международен фестивал за фолклорни и брас бендови ансамбли „FEDO”, който се проведе от 1-ви до 4-ти септември 2016г. в град Злин, Чехия. Във фестивала взеха участие над 50 състава от Унгария, Словакия, Сърбия, България, Румъния, Литва, Хърватска, Словения и Чехия.

Момичетата и момчетата от фолклорния ансамбъл на МУ– Варна с художествен ръководител Диана Димитрова взривиха публиката, като в два последователни дни представиха на сцените, площадите и улиците на града българските танците „Ширто“, „Задявка“, „Пирински“, “Шопски“, „Танц без име“ и „Балкански синдром“. С динамичните изпълнения на народните ритми бъдещите медици успяха да накарат местните жители да се хванат на българското хоро. В рамките на фестивала студентката Хилял Мехмед изпълни две народни песни и впечатли зрителите с мелодичния си глас.

След бурните и продължителни аплодисменти на публиката, които студентите от фолклорния ансамбъл на МУ-Варна събраха по време на фестивалната програма, организаторите избраха именно с български изпълнения да бъде закрит фестивалът. 

„Заслужено студентите на МУ-Варна гордо развяваха родния трибагреник под звуците на българските ритми по време на традиционното шествие по улиците на Злин и събраха овациите на разнородната публика. Благодаря на всички студенти от МУ-Варна, които представиха България и на оркестъра, който съпътстваше изпълненията за редовните репетиции през цялото лято и за безупречното представяне на университета, града и страната ни на международната сцена.“, заяви художественият ръководител на ансамбъла Диана Димитрова.