Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Модерен Онкологичен и лъчетерапевтичен център откриха днес в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна

Модерен Онкологичен и лъчетерапевтичен център "Света Марина" бе открит с тържествен водосвет днес във Варна. Лентата прерязаха ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, здравният министър Петър Москов, министърът на спорта Красен Кралев и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. На церемонията присъства премиерът Бойко Борисов, който заяви:  „Убеден съм, че в тази съвременна болница ще се решат до голяма степен проблемите на пациентите с рак и все повече хора ще се лекуват във Варна". Министър Москов поздрави ръководството на УМБАЛ „Св. Марина" и заяви, че „очаква да спре тъжният керван за лечение към чужбина". На мероприятието присъстваха още областният управител Стоян Пасев и кметът на Варна Иван Портних.

Онкологичният и лъчетерапевтичен център "Света Марина", оборудван с високотехнологична апаратура, е изграден със средства от Европейския съюз по ОП „Регионално развитие" на стойност 18 000 000 лв. и собствени средства в размер на 1 200 000 лв. Клиниката по лъчелечение, част от новооткрития център, ще осигури достъпно, навременно и качествено лъчелечение на всички нуждаещи се онкоболни, а българският пациент няма да бъде принуден да чака с месеци или да търси високотехнологичното животоспасяващо лъчелечение в чужбина. Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов подчерта, че „тези клиники, заедно с всички останали клиники в УМБАЛ „Св. Марина", превръщат варненската Университетска болница във водещ онкологичен комплексен център в България".

В Университетската болница работят по световни стандарти и протоколи и разполагат с високотехнологична апаратура на световно ниво. Към момента болницата е единствената в страната, разполагаща с два високотехнологични линейни ускорителя от този клас, а екипът се състои от млади и ерудирани лекари, натрупали опит и знания във водещи световни клиники.

Онкологичният и лъчетерапевтичен център включва Клиника по химиотерапия и Клиника по хематология. УМБАЛ "Света Марина" разполага още и с Клиника по детска онкохематология, Клиника по образна диагностика, Клиника по обща и клинична патология и всички модерни терапевтични и диагностични структури. С откриването и на Клиника по лъчелечение се затваря цикълът за лечение на онкоболни пациенти, тъй като става възможно прилагането на комплексен подход при лечение на злокачествените заболявания, използвани от водещи световни центрове в Израел, САЩ, Германия, Франция, а именно: хирургия, химиотерапия и лъчелечение. До края на 2015 г. предстои да бъде инсталиран трети линеен ускорител от най-висок клас за стереотактично лъчелечение и радиохирургия, познат сред пациентите като „кибер нож". Така новооткритият център ще бъде най-големият и най-модерен лъчетерапевтичен център в България.

Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина" - Варна е най-големият консултативен и диагностично-лечебен университетски комплекс в Североизточна България, обслужващ население от цялата страна. Болничният комплекс разполага с над 1200 легла, най-съвременна апаратура и висококвалифицирани кадри – университетски преподаватели, национални и регионални консултанти. Тя е единствената високотехнологична болница в Североизточна България за лечение на най-тежките заболявания, включително онкологични.

Годишно в България се диагностицират около 30 000 пациенти с онкологични заболявания. Голяма част от тях се нуждаят от лъчелечение, но до момента 40% не го получаваха. Това са около 6000 пациенти годишно. Причината е, че възможностите в страната не позволяваха да се обхванат напълно всички нуждаещи се пациенти, защото апаратурата не достигаше. Това предизвикваше огромни листи на чакащи. Някои пациенти чакаха с месеци, други бяха принудени да търсят скъпоструваща помощ в чужбина поради липса на достатъчно високотехнологично лъчелечение в България.

Наличната високотехнологична апаратура във Варна може да се прилага при пациенти със заболявания, налагащи приложение на лъчелечение като кожни тумори, тумори на ЦНС, тумори на глава и шия, торакални тумори, тумори на гърдата, тумори на гастроинтестиналната система, гинекологични тумори, урогенитатални тумори, хематологични тумори, тумори на меки тъкани и кости, тумори в детска възраст, мозъчни, костни и др. метастази, доброкачествени тумори (аденом на хипофизата, неврином на слуховия нерв и др.), остеодегенеративни заболявания, доброкачествени състояния (тироид-асоциирана офталмопатия, артериовенозна малформация, тригеминална невралгия, профилактика на хетеротопна осификация).