Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Безплатни прегледи за болестта паркинсон през април в УМБАЛ „Св. Марина“

Във връзка със Световния ден за борба с паркинсон, 11 април, всеки вторник и четвъртък през месец април в Университетската болница „Св. Марина" във Варна ще се провеждат безплатни прегледи за болестта на Паркинсон. Проф. д-р Ара Капрелян и екипът му ще преглеждат от 13.00 до 14.30 ч. без предварително записване на ет.14 в университетската болница. Инициативата е част от национална кампания на „Национална организация на хора, болни от паркинсон" и „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България".

Паркинсон е дегенеративно неврологично разстройство, от което в България страдат около 20 000 души, като 10 % от тях са в късна фаза на заболяването. За първи път болестта е подробно описана от Джеймс Паркинсон през 1817 година. Типичните симптоми са треперене на ръцете и краката, нарушен говор, прегърбване и неравномерна походка.

От 1980 година символ на хората, живеещи с паркинсон, е лалето. Болният от паркинсон холандски градинар Ван дер Верелд селектирал специално лале с червена и бяла окраска, което кръстил Паркинсон. На 11 април 2005 година червеното лале е обявено за световен символ на болестта по време на конференция на 9-ия Световен ден на болестта на Паркинсон в Люксембург.