Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

С празнична церемония в МУ-Варна бе отбелязан Международният ден на сестринството

Днес в Първа аудитория на МУ-Варна тържествено бе отбелязан 12 май - Международният ден на сестринството. Събитието започна с музикална програма, която бяха подготвили малките приятели на университета от Детска градина „Ян Бибиян".

Приветствие от името на ректора проф. д-р Красимир Иванов поднесе заместник-деканът на Факултета по обществено здравеопазване доц. Клара Докова. Студентите бяха поздравени още от г-н Николай Недев– заместник-директор на Медицинския колеж - Варна, доц. Антоанета Цветкова - председател на постоянната комисия по здравеопазване на Общински съвет - Варна, г-жа Райна Бояджиева - председател на регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и от ръководствата на всички варненски болници. Сред гостите на събитието бяха още проф. Соня Тончева- директор на Филиал Шумен на МУ- Варна, проф. Стоянка Попова от Катедра по Социална медицина и организация на здравеопазването, доц. д-р Невяна Фесчиева- председател на Българското дружество по история на медицината, г-н Христо Цеков- регионален мениджър на B. Braun medical.


Ръководителят на Катедра „Здравни грижи" доц. Силвия Борисова поздрави всички присъстващи и ги приветства, че са част от организирания празник, който се провежда за седма поредна година.

Грамоти на името на Флорънс Найтингейл в категория „Научни приноси към сестринството" получиха гл. ас. Вирджиния Цветкова и ас. Виолета Станева. Доц. Клара Докова връчи отличието „Практически принос към сестринството" на Грета Иванова- главна медицинска сестра в УМБАЛ „Св. Марина" и на Светлана Радева- главна акушерка в СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов"- Варна. В категория „Изявен студент в учебно-практическа дейност" грамоти получиха четвъртокурсничките Галина Стоянова от специалност „Медицинска сестра" и Гергана Георгиева от специалност „Акушерка".


Студенти, завършили преддипломния си стаж по програма Еразъм + в университети в Турция и Македония разказаха своите впечатления за възможността да обменят опит в друга държава и да научат интересни и различни методи на работа. Завършилите стажа си в МУ- Варна сестри и акушерки от Македония и Естония пък споделиха, че са благодарни за шанса да попаднат и работят в толкова дружелюбна среда и, че са получили незаменима помощ и внимание от специалистите от МУ- Варна и УМБАЛ „Св. Марина".


С красив танц бяха поздравени присъстващите от спортната двойка Максимилиян, студент в МУ-Варна и Виктория. Пред гостите в пълната зала третокурсничките Екатерина и Елица представиха презентация за проведената за втори път инициатива „Великденски благотворителен базар", организирана от студенти от специалност „Медицинска сестра". Събраните средства от базара, който бе под надслов „Днешните проблеми- утрешни решения" бяха дарени на Трудотерапиите към Психиатричните клиники на УМБАЛ „Св. Марина" - Варна. Ръководителят на Катедра „Здравни грижи" доц. Силвия Борисова се обърна към всички участвали студенти с благодарност и им връчи грамоти. В категория „Най-добро сърце" бяха наградени студентките Енис Мехмет и Емине Халим за взимане на най-доброто решение в ситуация на спешност. Тяхната навременна реакция е спомогнала за спасяването на човешки живот.

 

В края на церемонията г-н Христо Цеков поднесе приветствие от името на управляващия директор на Б. Браун г-н Манфред Марле по повод Деня на сестринството и ползотворното едногодишно сътрудничество с МУ- Варна, както и за откриването на Ескулап академия за здравни грижи, в която бяха проведени 7 курса.

Фолклорно-танцовият ансамбъл на МУ-Варна с художествен ръководител Диана Димитрова представи пред гостите специално подготвено изпълнение.


12 май е рождената дата на Флорънс Найтингейл – първата жена, която поставя основите на съвременното сестринство, като го прави наука. Тя е сред стоте най-влиятелни жени за всички времена в човешката история. Флорънс Найтингейл прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. След войната става героиня на Англия. През 1859 г. издава книгата „Бележки за болниците". В нея определя основните  принципи и стандарти, които трябва да следват болниците в грижите си за пациентите. Някои от тези принципи са валидни и актуални и в съвременната медицина и здравеопазване. Наричат я „Дамата с лампата", защото въвежда правилото сестрите да наблюдават болните и нощем. През 1860 г.  основава първото светско училище за медицински сестри „Найтингейл" към болницата „Сейнт Томас" в Лондон.  Флорънс Найтингейл е първата жена, която получава орден за специални заслуги. Тя оставя много дълбоко влияние в болничното обслужване и придава благородство на сестринската професия.

Във връзка с това Международният сестрински комитет решава 12 май, нейната рождена дата, да се отбелязва. Това решение е от 1935 година, а като Международен ден на сестринството във всички страни започва да се чества от 1965 година.